Mąka amarantusowa naturalnie bezglutenowa 250g - Ol'Vita

Dostępność: Produkt chwilowo niedostępny
Cena: 3,90 zł 3.90 PLN
ilość szt.
Zyskujesz 3 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Opis:

Kremowa, bardzo delikatna i puszysta, smak mało wyczuwalny, neutralny. Mąka amarantusowa powstaje z częściowo odtłuszczonych, zmielonych nasion amarantusa, powszechnie nazywanego szarłatem. Amarantus jest rośliną alternatywną dla zbóż pod względem składu aminokwasów egzogennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów. Jest pożądanym produktem ze względu na wysoką zawartość skwalenu - bardzo silnego antyutleniacza, fitosteroli, jak i pod względem specyficznej frakcji lipidowej. Silne antyutleniacze przyczyniają się do wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych, ograniczają ryzyko powstawania stanów zapalnych oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Nasiona szarłatu cechuje wyższa zawartość składników mineralnych w porównaniu z tradycyjnymi zbożami. Dotyczy to również wapnia, fosforu, potasu, magnezu i żelaza. Korzystniejszy jest również stosunek fosforu do wapnia. Na szczególną uwagę zasługuje żelazo, jest go bowiem w nasionach amarantusa więcej aniżeli w szpinaku, mięsie czy roślinach strączkowych. Dlatego mąka amarantusowa jest bardzo cenna dla osób mających problem z anemią. W tych szczególnych nasionach odnaleźć można również inne mikroelementy, jak: mangan, nikiel, chrom, cynk, miedź, selen, jod i kobalt. Jeśli zaś chodzi o witaminy, to podobnie jak w zbożach, występuje tam: kwas foliowy, pantenowy, niacyna oraz witaminy z grupy B. Szczególnie cenna jest również zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny przede wszystkim do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej u płodu. Ponadto kwas foliowy reguluje wzrost i rozwój komórek, stymuluje pracę mózgu i układu nerwowego, wpływa na dobre samopoczucie psychiczne, stymuluje procesy krwiotwórcze oraz zapewnia sprawne funkcjonowanie wątroby, żołądka i jelit.

Skład:

100% mąka amarantusowa.

Wartość odżywcza w 100 g: 

Wartość energetyczna 409 kcal (1753 kJ);
białko: 5,5- 9,5 g;
węglowodany 49,7- 53,7 g;
tłuszcz: 14,2- 18,2 g.

Zastosowanie:

Mąka amarantusowa w przeciwieństwie do wszystkich pozostałych produkowanych przez firmę Ol'Vita, musi zostać poddana obróbce termicznej, czyli pieczeniu lub gotowaniu. Do wytworzenia ciast należy przyjąć proporcje mąki amarantusowej do np. pszennej jak 1:10. W innym przypadku ciasto będzie się kruszyć. Mąka ta jest idealna jako dodatek do mieszanek z innymi mąkami do pieczenia i wytwarzania produktów mącznych, ale przede wszystkim do zagęszczania sosów, zup, majonezów.

 

Promocja z powodu terminu wazności do końca grudnia.

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl